Připojte se k Proaltu a napište premiérovi

29. 11. 2012

Vážení,
ProAlt se rozhodl veřejně interpelovat předsedu vládu ve věci nucených prací, které tato vláda zavedla a které byly následně Ústavním soudem uznány za odporující Ústavě. Prosíme vás, abyste níže uvedený dopis zaslali svým jménem na Úřad vlády (edesk@vlada.cz.) a požadovali vyvození personálních důsledků z tzv. Institutu veřejných prací. Tento dopis můžete dále modifikovat podle vlastní zkušenosti.

Váš

ProAlt

Iniciativa pro kritiku reforem a na podporu alternativ
Tomášská 10
118 00 Praha1

Petr Nečas
předseda vlády České republiky
nábřeží Edvarda Beneše 4
118 01 Praha 1

V Praze, 27. listopadu 2012

Věc: Otevřený dopis předsedovi vlády Petru Nečasovi k výroku Ústavního soudu ve věci nucených prací

Vážený pane předsedo vlády,

Ústavní soud svým nálezem ze dne 27.11. 2012 potvrdil dlouhodobé stanovisko opozice, ombudsmana, ProAltu i mnoha dalších organizací, a to že Vaší vládou zavedený institut veřejné služby podrobuje občany ČR režimu nucených prací a porušuje jejich základní lidská práva.[1]  Rádi bychom Vám v této souvislosti položili tři otázky:

1/ Kolik občanů ČR bylo MPSV k dnešnímu datu těmto nuceným pracím podrobeno?

2/ Jaké kroky Vaše vláda podnikne k jejich odškodnění, jakož i k odškodnění těch, jejichž práva byla krácena, protože se odmítli tomuto protiústavnímu režimu Vaší vlády podrobit?

3/ Jaké další personální a politické kroky vyvodíte ze skutečnosti, že vláda ČR pod Vaším vedením systematicky a dlouhodobě porušuje mezinárodní úmluvy o lidských a občanských právech a upírá základní lidská práva významné části svých občanů?

V očekávání okamžité odpovědi,

….

[1] Konkrétně ÚS došel k závěru, že "povinnost uchazečů o zaměstnání přijmout nabídku vykonávat veřejnou službu, kterou je podmíněno jejich setrvání v evidenci uchazečů o zaměstnání je v rozporu se zákazem nucených prací ve smyslu čl. 9 odst. 1 a čl. 26 odst. 1 Listiny, čl. 4 odst. 2 Úmluvy a čl. 8 odst. 3 písm. a) Mezinárodního paktu o občanských a politických právech a stejně tak porušuje i zákaz svévole podle čl. 1 odst. 1 Ústavy a zásadu rovnosti v důstojnosti podle čl. 1 Listiny, resp. právo na zachování lidské důstojnosti podle čl. 10 odst. 1 Listiny." Dostupné na http://nalus.usoud.cz/Search/GetText.aspx?sz=Pl-1-12_1