Podnět k provedení kontroly na Magistrátu města Karviná

7. 2. 2013

Oblastní inspektorát práce pro Moravskoslezský kraj
                                                                Živičná 1123/2
                                                                702 00 Ostrava

7. února. 2013

Věc: Podnět k provedení kontroly na Magistrátu města Karviná

Žádáme Vás o provedení kontroly na Magistrátu města Karviná. Z informací obsažených v článku http://www.novinky.cz/ekonomika/292144-nezamestnani-v-karvine-dostavaji-jednu-stravenku-za-sest-hodin-prace.html a v dalších veřejně dostupných zdrojích vyplývá, že Magistrát města Karviné zaměstnává pracovníky na úklid, ale platí jim pouze stravenkami.

Tím Magistrát obchází zákon, neboť za činnost, která má charakter závislé práce, neposkytuje mzdu, nýbrž stravenky. Zaměstnanci tak přicházejí o právně garantovaný výdělek a stát je krácen na daních a na platbě pojistného. Žádáme Vás o prošetření přípustnosti smluv, které Magistrát města Karviné s pracovníky uzavřel.

Magistrát ve svém Karvinském deníku propaguje svůj postup jako návrat k tzv. veřejné službě ve smyslu §18a zákona o pomoci v hmotné nouzi. Za tu však podle současné právní úpravy nepřísluší odměna, tudíž se o veřejnou službu jednat nemůže.

O výsledcích kontroly nás prosím informujte na níže uvedených kontaktech.

S pozdravem