Pořad Máte slovo vysílaný 10. 4. 2014 byl věnovaný nezaměstnanosti osob nad 50 let

4. 4. 2014

Nezaměstnanost samoživitelek a lidí nad 50

Příští téma: Nezaměstnanost samoživitelek a lidí nad 50

Kdo za to může? Zaměstnanec, zaměstnavatel nebo stát?

Přijďte diskutovat s ministryní práce a soc. věcí Michaelou Marksovou.

Nezaměstnanost v Česku dosahuje hrozivých výšek. Podle statistik úřadu práce bylo na konci ledna bez práce téměř 630 tisíc lidí, v reálu jich však je daleko více. Nejsou v nich totiž zahrnuti ti, kteří se na úřad práce z nejrůznějších důvodů nepřihlásili nebo je úřad pro porušení podmínek prostě vyškrtl z evidence. Lidí neevidovaných na úřadu práce může být sto tisíc i více. Počet nezaměstnaných tak může být až milion.

Podle analytiků za tím stojí nejenom propad ekonomiky, ale i macešská politika minulých vlád.

Ministryně Tominová navrhuje – mimo jiné, finančně dotovat zaměstnavatele, kteří budou zaměstnávat ty, kteří jsou na trhu práce znevýhodněni, jako jsou matky samoživitelky, mladí nebo lidé starší padesáti let.

Ale pomůže to v boji proti nezaměstnanosti? A unese to státní kasa? Jak dále vláda hodlá tento problém řešit?

Hosté:Michaela Marksová – Tominová – ministryně práce a sociálních věcí, Eliška Kodyšová – společnost pro zdravé rodičovství Aperio, Jan Wiesner – prezident Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů a další.