Vyjádření ASN k parlamentním volbám, které se uskuteční v říjnu 2017

17. 10. 2017

Vyjádření ASN k parlamentním volbám, které se uskuteční v  říjnu 2017

Politická situace se v ČR za poslední čtyři roky velmi zhoršila. Během tohoto období došlo k výraznému vzestupu těchto patologických jevů:

1. populismus

Populismus se projevuje tím, že politici přicházejí s návrhy řešení problémů, které jsou jednoduché a na první pohled líbivé.

2. novodobý fašismus projevující se v sociální oblasti (sociální fašismus)

Sociální fašismus je na vzestupu. Projevuje se hlavně tím, že se politici zaměří na určité sociální skupiny a v jejich prospěch upravují zákony. Jiné sociální skupiny se politikům nelíbí a těmto skupinám jsou upírána jejich práva. K oblíbeným skupinám patří pracující rodiny s dětmi, senioři, matky samoživitelky, mladé rodiny s dětmi. K neoblíbeným skupinám patří nezaměstnaní, bezdětní, nepřizpůsobiví apod.

3. vzývání kultu dítěte a kultu porodnosti

Vysoká porodnost je brána jako všelék na problémy celého světa.

4. přibývá protiústavních zákonů

Populismu, novodobý fašismus, kult dítěte a porodnosti se negativně odráží v legislativě. Přibývá protiústavních zákonů a čím dál častěji politici přicházejí s návrhy řešení, která jsou protiústavní.

Z výše uvedeného vyplývá, že hodnocení politických stran je nutné vidět v širším kontextu a je nutné hodnotit nejen jejich vztah k nezaměstnaným ale také to, zda ve svém programu mají patologické prvky.

ASN nedoporučuje volit tyto politické strany:

1. politické strany, které vyjadřovaly či otevřeně vyjadřují svoji nenávist vůči nezaměstnaným. K těmto politickým stranám patří ODS, TOP 09, STAN (Starostové a Nezávislí), částečně SPD T. Okamury a stále častěji KSČM a hnutí ANO.

2. politické strany, které vyjadřují svoji nenávist k nezaměstnaným více méně zastřeně a nepřímo, např. tím, že ve svém programu mají, že budou podporovat jen pracující občany, pracující rodiče s dětmi apod. K těmto politickým stranám patří zvláště KDU-ČSL,  SPD T. Okamury,  ČSSD, hnutí ANO a  KSČM.

3. politické strany, které se k nezaměstnaným staví lhostejně a ignorují jejich oprávněné nároky. K těmto stranám patří ČSSD, KSČM, hnutí ANO.

ASN nedoporučuje volit údajně levicové strany, které jsou nyní zastoupené v parlamentu, tedy ČSSD a KSČM. Zvláště ČSSD v posledních čtyřech letech naprosto opouští svůj tradiční volební program, je populistická s výraznými rysy sociálního fašismu a kultu dítěte. KSČM předložila do poslanecké sněmovny zákon, který z nezaměstnaných dělá příživníky. Stále častěji jsme svědky nenávistných projevů vůči sociálně slabým lidem právě z řad komunistických politiků.

ASN doporučuje:

Jisté náznaky vstřícnějšího přístupu k nezaměstnaným jsme našli v programech Strany zelených a Pirátské strany. Bohužel, jen tyto dvě politické strany se ve svém programu nestaví vůči nezaměstnaným agresivně a z tohoto důvodu bychom je mohli doporučit.