Novela zákona o zaměstnanosti

Ministerstvo práce a sociálních věcí předložilo vládě novelu zákona o zaměstnanosti (má vstoupit v platnost příští rok), která mimo jiné snižuje podporu lidem, kteří rozvážou pracovní poměr dohodou nebo dají sami výpověď, a to na 45% předchozího výdělku. Příznačné je, že ostatním se podpora nezvýší, nýbrž zůstane nadále v současné výši, cílem bylo tedy uzmout pod různými záminkami co nejvíc prostředků lidem bez práce.

Tomu odpovídá i další změna - pokud někdo obdrží odstupné, má mu má být započteno místo podpory a tu má obdržet až po "vyčerpání" odstupného.

Dalším zhoršením je odepření možnosti vykonávat nekolidující zaměstnání současně s pobíráním podpory.

Cílem novely je ušteřit 720 milionů korun, nic víc.

Vzhledem k poměrům v parlamentu si sice vláda může prohlasovat prakticky cokoli, ale to vůbec neznamená, že může poroučet společenskému dění, naopak je velmi pravděpodobné, že "ušetřené" peníze přijdou velmi draho - existenčně zlikvidovaný člověk se do produktivní práce jen tak nevrací a tyto změny nemohou mít za následek nic jiného než  zvýšení počtu závažných sociálních problémů s negativním dopadem na rozpočet.